sábado, 6 de junio de 2009

Aquil.les





Aquil·les, baix relleu (c. 240 dC)Aquil·les o Aquil·leu és un dels herois més coneguts de la mitologia grega, va participar en la Guerra de Troia i és un dels personatges principals de la Ilíada d'Homer.

Infància i adolescència

Fill de la deessa Tetis i del mortal Peleu, rei de Ftia. Tetis, com tots els déus, era immortal i volia que els seus fills també ho fossin. Però, al tenir un pare mortal, això no era possible.

La versió més coneguda diu que Tetis va submergir al seu fill a les aigües del riu Estígia, que tenien la propietat de concedir la immortalitat als qui s'hi banyaven. Però mentre el submergia, Tetis va haver d'agafar el nen pel taló dret i aquesta va ser la única part del cos que no es va mullar i per tant va quedar vulnerable.

Una altra versió explica que Tetis els aplicava un tractament màgic que consistia en submergir-los en ambrosia durant el dia i purificar-los durant la nit. D'aquesta manera Tetis ja havia matat als seus sis primers fills, que no sobrevivien al tractament. Peleu no tenia coneixement de les activitats de la seva dona però com que ja començava a sospitar, en néixer Aquil·les la va espiar i va ser a temps d'aturar-la. La interrupció del ritual va fer que l'os del peu dret del nen quedés cremat. Això ho va arreglar Quiró, el famós centaure expert en medicina, que li va substituir l'os cremat pel del gegant Damis, que en vida havia estat un veloç corredor. Això explicaria la rapidesa d'Aquil·les.

Després d'aquest incident Tetis i Peleu s'haurien separat i cap dels dos es va voler ocupar del nen o sigui que al final l'educador d'Aquil·les va ser Quiró. Quiró el va instruir molt bé, tant físicament com intelectualment i va ser qui li va donar el nom d'Aquil·les (ja que fins al moment el seu nom era Ligiró).

Quan Aquil·les ja era un adolescent es va traslladar a la cort del seu pare, a Ftia i allà va conèixer a Patrocle, que a partir de llavors seria el seu millor amic durant tota la vida.

La Guerra de Troia

La part més coneguda de la vida d'Aquil·les és la que té a veure amb la seva participació en la Guerra de Troia. Sobretot pel relat que ens en va deixar Homer en la seva obra la Ilíada.

Abans de començar la Guerra de Troia, Tetis ja sabia que Aquil·les moriria durant el transcurs de la mateixa. Per això el va enviar a la cort del rei Licomedes on s'amagà fent-se passar per dona amb el nom de Pirra. Durant la seva estança es va casar secretament amb la princesa Deidamia qui li va donar un fill anomenat Neoptòlem. Després de nou anys, els aqueus van assabentar-se que no podrien prendre Troia si Aquil·les no participava a la guerra; o sigui que Odisseu va anar a buscar-lo a l'illa d'Esciros, on vivia disfressat de noia amb les filles del rei. En arribar va oferir-los joies i una espasa; totes les noies va córrer cap a les joies excepte una, que es va quedar mirant l'espasa. D'aquesta manera, Odisseu va reconèixer Aquil·les i el féu acompanyar cap a Troade.

Una altra versió diu que Aquil·les va desobeir als seus pares i va decidir anar a Troia sabent que moriria, perquè preferia morir lluitant a no lluitar.

Com que durant els primers nou anys de guerra no va passar res destacable, una versió o l'altra no té massa importància. La qüestió és que al final Aquil·les es va dirigir cap a Troia juntament amb la seva tropa de mirmídons.

Aquil·les en la Ilíada

La Ilíada explica els fets del desè i últim any de guerra. Homer presenta Aqui·les com l'heroi perfecte. És el més valent, el més fort i el més ràpid de tots els guerrers aqueus i troians. La participació d'Aquil·les és fonamental ja que és l'únic que pot contenir els atacs troians.

Homer comença explicant que s'havia estès entre els grecs una terrible epidèmia de pesta. El causant és Apol·lo que està enfadat perquè Agamèmnon ha raptat a Criseida, la filla de Crises, sacerdot del déu. Els aqueus, encapçalats per Aquil·les, obliguen a Agamèmnon a tornar la noia al seu pare. Però Agamèmnon decideix venjar-se agafant a Briseida, la concubina d'Aquil·les. L'heroi intenta primer matar a Agamèmnon però Atena el calma i el fa desistir de la idea. Llavors Aquil·les proclama que no lluitarà més si el rei no li torna a Briseida.

A més, durant una visita al temple neutral d'Apol·lo, s'enamora de la filla de Príam Políxena i demana la mà de la jove a Hèctor. Aquest la hi concedeix a canvi de traicionar els grecs, però Aquil·les s'hi nega.

Tetis demana a Zeus que concedeixi la victòria als troians, així quedarà clar que els aqueus sense Aquil·les no són res i l'honor del seu fill quedarà ben alt. Zeus així ho fa i els aqueus comencen a perdre batalla rere batalla. Al final, Agamèmnon controla el seu orgull i accedeix a suplicar a l'heroi que torni a lluitar. Però Aquil·les encara no cedeix. Mentrestant, el troià Hèctor s'acosta als vaixells i Patrocle, vestit amb l'armadura d'Aquil·les, surt a desafiar-lo. Hèctor, que és el millor dels guerrers troians, dóna mort a Patrocle.

Llavors Aquil·les s'hi repensa, es reconcilia amb Agamèmnon i decideix tornar al camp de batalla. Enfadat per la mort del seu amic, lluita amb més fúria que mai, matant a molts enemics fins que només Hèctor gosa plantar-li cara. Llavors Zeus ordena a Apol·lo que abandoni a Hèctor mentre que Atena continua ajudant a Aquil·les. La lluita és ferotge però finalment Aquil·les aconsegueix matar al seu enemic.

Després de matar-lo, Aquil·les lliga el cadàver d'Hèctor al seu carro i l'arrossega al voltant de les muralles de Troia durant 12 dies, en venjança per la mort de Patrocle. Això no agrada gens als déus que demanen a Tetis que convenci al seu fill perquè pari. Finalment, Aqui·les torna el cos sense vida d'Hèctor al seu pare Príam. I així acaba la participació d'Aquil·les en la Ilíada.

La mort d'Aquil·les

A pesar de la mort d'Hèctor, principal heroi troià, la guerra va continuar. Aquil·les també va continuar lluitant i matant molts enemics. Una llegenda conta que Pentesilea, reina de les amazones, que havia acudit a ajudar els troians, es va enfrontar amb Aquil·les i aquest la va matar. Un cop morta, Aquil·les se'n va enamorar, però llavors ja era massa tard. L'última victòria de l'heroi va ser davant de Mèmnon d'Etiòpia.

Aquella mateixa nit, Aquil·les es troba amb Políxena i tenen una nit d'amor al temple d'Apol·lo. Políxena va dir-li al seu germà Paris quin era el punt feble (que Aquil·les li havia dit) i aquest va disparar una fletxa a Aquil·les que la hi va clavar al taló dret i el va ferir mortalment. Segons certes versions, la fletxa hauria estat dirigida per Apol·lo, o fins i tot disparada pel mateix déu.

En honor d'Aquil·les, els aqueus van celebrar uns grans funerals i van construir un enorme túmul a la platja de Troia. Però Tetis es va emportar el seu fill a la Illa Blanca i allà el va fer immortal.

Font: Wikipedia®

No hay comentarios:

Publicar un comentario