sábado, 6 de junio de 2009

La Guerra de Troia al cinema





El 14 de maig de 2004 va estrenar-se als cinemes de Catalunya 'Troia', un film que va batre rècords de taquilla i que se centra en un dels episodis més èpics i llegendaris de tots els temps, amb història d'amor inclosa: la guerra de Troia.

Per si això fos poc, la macroproducció, dirigida per l'alemany Wolfgang Petersen, recolza en un elenc d'actors de prestigi reconegut o molt en voga: Brad Pitt, en el paper de l'heroi grec Aquil·les; Orlando Bloom, en el de Paris, príncep troià; Diane Kruger hi dóna vida a Helena; Peter O'Toole, hi fa de rei Príam...

De tots aquests personatges i de l'argument del film, en dóna compte la web oficial, que, endemés, permet de visualitzar-ne el tràiler, de més de dos minuts de durada.

En el rodatge de 'Troia', no s'hi van estalviar pas mitjans. Rodat a la Gran Bretanya, Mèxic, Malta, el Marroc i als Estats Units durant mig any, el film ha costat dos-cents milions de dòlars, i a més de les estrelles del setè art, ha necessitat milers de figurants, que donen més versemblança a la història.

La història

Dèiem que el film es basa en la guerra de Troia, esdevinguda devers el segles XII-XIII aC, que ha inspirat una colla de llegendes. Segons aquestes llegendes, l'origen de la guerra s'ha de cercar en el rapte d'Helena pel fill del rei de Troia, Paris. Sobre si va tractar-se realment d'un rapte o de la fugida d'una parella d'enamorats, se n'ha parlat molt. En tot cas, com que Helena era l'esposa de Menelau, rei de la ciutat grega d'Esparta, va formar-se una coalició grega per combatre Troia, amb què es va obrir un conflicte bèl·lic que havia de durar deu anys.

El Cavall de Troia: l'astúcia grega

Després d'un decenni de guerra, Troia semblava inexpugnable, i el setge grec, abocat al fracàs, fins que els atacants van ordir un pla per poder penetrar a la ciutat. Simulant la retirada, van lliurar als enemics un cavall de fusta d'enormes proporcions, que els troians van acceptar pensant-se que era una ofrena religiosa. Però, a dintre el cavall, s'hi amagaven les tropes gregues, comandades per Ulisses, el més astut de tots els hel·lens. Una vegada a l'interior de la ciutat, fins llavors protegida per les muralles, els grecs la van saquejar i incendiar per venjar l'ultratge de Paris.

'La Ilíada'

Entre les evocacions de l'episodi troià, n'hi ha una que es destaca de totes les altres: 'La Ilíada' d'Homer. Aquest poeta, tal vegada cec, devia viure devers el segle VIII aC, quatre o cinc segles després de l'episodi que descriu, transmès de generació en generació pels rapsodes, que recitaven de memòria les gestes èpiques del passat grec. A més de 'La Ilíada', s'atribueix a Homer una altra obra mestra de la literatura universal: 'L'Odissea', que narra el viatge de retorn d'Ulisses, un dels capitosts de la guerra de Troia, a la seva pàtria Ítaca, on l'espera Penèlope, l'amada i pacient muller.

Font: Vilaweb

No hay comentarios:

Publicar un comentario