sábado, 6 de junio de 2009

Menelao



Menelau aixeca el cos de Patrocle. Còpia d'un original grec, Piazza Della Signoria, Florència, ItàliaMenelau rei d'Esparta, era el fill menor d'Atreu i Aèrope, i germà d'Agamèmnon, rei de Micenes. Estant casat amb la bella Helena, esclatà la Guerra de Troia després que el fill del rei Príam, Paris, la segrestà.

Rei d'Esparta i la Guerra de Troia

Els germans barons d'Helena es moriren (fets immortals i ascendits a l'Olimp) i ella fou nomenada hereva. En morir Tíndar, Helena i Menelau foren titulats reis d'Esparta.

Després d'un breu estada comercial a Troia, Menelau convidà al príncep troià Paris, fill de Príam, al seu regne. El jove seduí (o segrestà, segons les versions) la reina Helena i se l'endugé a Troia.

Menelau reclamà l'ajuda dels altres reis de Grècia per alliberar Helena i saquejar Troia. El seu germà Agamèmnon es posà al capdavant d'una nombrosa expedició grega que partí cap a Troia. En arribar, aconseguiren desembarcar i van construir un campament prop de la ciutat, on començaren un setge que durà deu anys. Menelau es distingí per la seva valentia en la batalla, fins i tot, recuperà el cos de Patrocle (mort per Hèctor) per entregar-lo a Aquil·les.

Al desè any, després de lliurar multitud de batalles, els grecs aconseguiren entrar a Troia (mitjançant l'estratagema del Cavall de Troia). Mentre les forces invasores mataven, cremaven i saquejaven la ciutat, Menelau anà directament a buscar la seva dona al palau del nou espòs Deífob (germà de Paris i casat amb Helena després de la mort d'aquest). A les portes del palau, Menelau i Deífob s'enfrontaren i, quan l'espartà estava a punt de caure sota l'espasa del troià, Helena apunyala per l'esquena a Deífob i el mata. Menelau, després de refer-se, desenvaina l'espasa per matar la dona però, en veure-la de nou, queda fascinat per la bellesa de la jove i la perdona.

Perdonats mútuament, marxaren de Troia en direcció Esparta però hagueren de passar vuit anys fins que hi arribessin, ja que els déus no els permetien tornar al seu país, per la vanidositat de Menelau. Per fi, Menelau i Helena van retornar a Esparta, on Menelau va prosperar i van tenir una filla junts anomenada Hermione.

Segons Homer, van rebre a la cort d'Esparta la visita del fill d'Odisseu, Telèmac, que cercava notícies sobre el seu pare, desaparegut des del final de la guerra de Troia.

Fou succeït pel seu fil il·legítim Megapentes, que segons Pausàdies, obligà Helena a exiliar-se a Rodes.

Font: Wikipedia

No hay comentarios:

Publicar un comentario