sábado, 6 de junio de 2009

La Guerra de Troia en la història



La Guerra de Troia va ser, d'acord amb la llegenda, una guerra dels exèrcits aqueus (és a dir, grecs) contra la ciutat de Troia a l'Àsia Menor, seguint el rapte (o seducció) d'Helena d'Esparta per part de Paris de Troia. La guerra és un dels esdeveniments més destacats en la mitologia grega i es narra en un cicle de poemes èpics dels quals només dos, la Ilíada i l' Odissea d'Homer, es conserven sencers. La Ilíada descriu un episodi ja avançada la guerra, i l'Odissea explica el viatge de retorn a casa d'un dels líders grecs. Més tard, poetes grecs posteriors van escriure d'altres parts de la història, i també el poeta romà Virgili en la seva Eneida.


Els grecs antics creien que els fets narrats per Homer eren essencialment certs (situaven la guerra als segles XIII o XII abans de Crist, coincidint amb la caiguda de l'imperi hittita; així les dates proposades del final de la guerra eren 1184 aC -segons Eratòstenes-, 1208 aC -anotat al marbre de Paros- o 1250 aC -segons Heròdot-) i ubicaven Troia a la riba dels Dardanels en el que és actualment el nord-oest de Turquia.


En temps moderns, tant la guerra com la ciutat van passar a ser considerats mitològics. Però al 1870, l'arqueòleg alemany Heinrich Schliemann va realitzar unes excavacions trobant unes runes que molts arqueòlegs coincideixen a identificar amb la ciutat de Troia. Tanmateix, no hi ha cap certesa de que la Troia d'Homer existís, ni molt menys que els fets narrats al cicle de la Guerra de Troia siguin verídics.

No hay comentarios:

Publicar un comentario