sábado, 6 de junio de 2009

Les causes de la guerra



A mitjans de segle XIII a. C., Troia, era una ciutat en expansió d'Àsia Menor, en l'actual Turquia. Va ser arrasada per una coalició de pobles procedents de Grècia. La guerra de Troia és un episodi mític fonamental que enfronta per primera vegada a Europa i Àsia. Per als grecs va significar la primera ocasió de prendre consciència de la seva unitat com poble, a pesar de la seva disgregació política.

La causa real de l'atac grec a Troia sembla ser el fet que Troia fes pagar peatge als vaixells que es dirigirien als regnes que vorejaven l'actual Mar Negre, pel que els grecs es van aliar per a suprimir tal impost.

La causa mítica de la guerra cal buscar-la en l'episodi del judici de Paris. En les noces de Tetis i Barallo, Eris (la Discòrdia), al no haver estat convidada a la cerimònia, va llançar entre les deesses una poma amb una inscripció que deia: «DWRON THI KALLISTHI». Només Hera, Atenea i Afrodita es van disputar el premi; Zeus, espòs de la primera i pare de les altres dues, no va voler intervenir i va enviar a Hermes amb les tres deesses a veure al troià Paris. Les deesses van intentar subornar al jove: Hera, amb la sobirania sobre Àsia; Atenea, amb el poder de la guerra, i Afrodita amb l'amor d'Helena, la dona més bella de Grècia. Paris va acceptar aquest últim oferiment i va emetre el seu veredicte a favor d'Afrodita.

Durant una estada de Paris en *Esparta, en la cort de Menelao, espòs d'Helena, Afrodita va intervenir per a complir la promesa feta a Paris: va infondre en Helena i Paris uneixi mútua passió que va provocar el rapte d'Helena, transportada per Paris a Troia. Menelao i els antics pretendents de la princesa, obligats per un jurament, van organitzar l'expedició de rescat de l'esposa, el que va donar lloc a la guerra de Troia.


No hay comentarios:

Publicar un comentario